Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) asigură coordonarea tehnică a ministerelor aflate în proces de descentralizare, în conformitate cu planul de acțiuni al Strategiei generale de descentralizare (SGD) a fost aprobată prin HG nr. 229/2017.

Strategia generală de descentralizare urmărește, în principal, analizarea oportunității transferului de competențe de la nivelul autorităților administrației publice centrale la nivelul autorităților administrației publice locale și trasarea direcțiilor de acțiune la nivelul fiecărui minister implicat în procesul de descentralizare, potrivit cadrului legal aplicabil.

Ca urmare a procesului de descentralizare, autoritățile administrației publice locale ar putea exercita noi competențe în următoarele domenii:

a) Agricultură (inclusiv pescuit și acvacultură);
b) Cultură;
c) Turism;
d) Mediu, ape și păduri;
e) Sănătate;
f) Educație - activități extrașcolare;
g) Tineret și sport.

Obiectivul general al strategiei vizează: Consolidarea capacității administrației publice de a furniza servicii publice diversificate şi de calitate cetățenilor, prin transferul de noi competente de la nivelul administrației centrale către autoritățile administrației publice locale

Obiective specifice:

1. Realizarea transferului de competențe de la nivel central la nivel local care să permită consolidarea aplicării principiului subsidiarității.

Realizarea obiectivului specific 1 implică următoarele activități:

a) parcurgerea etapelor preliminare ale procesului de descentralizare conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ;
b) transferul competențelor de la autoritățile administrației publice centrale la autoritățile administrației publice locale, precum și al patrimoniului aferent competențelor descentralizate, prin legile sectoriale de descentralizare.

Pe parcursul implementării procesului de descentralizare, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția Generală Administrație Publică, acordă asistență tehnică ministerelor de resort în elaborarea analizelor de impact cu privire la soluțiile propuse pentru descentralizare.

2. Eficientizarea exercitării competențelor descentralizate pentru asigurarea de servicii publice de calitate și a cheltuielilor fondurilor publice.

Realizarea obiectivului specific 2 implică următoarele activități:

a) elaborarea sau, după caz, actualizarea standardelor de cost şi de calitate în furnizarea serviciilor publice descentralizate;
b) monitorizarea periodică şi evaluarea strategiilor sectoriale privind descentralizarea competențelor, după caz;
c) dezvoltarea/consolidarea mecanismelor de coordonare metodologică, monitorizare, inspecție şi control de stat cu privire la modalitatea în care sunt respectate prevederile legale în materie;
d) întărirea capacității autorităților administrației publice locale pentru exercitarea eficientă a competențelor descentralizate.

Pentru atingerea obiectivelor specifice, în cuprinsul  strategiei sunt detaliate  activitățile etapele, termenele, instituțiile responsabile, rezultatele așteptate, resursele și indicatorii de performanță.

Competențele propuse a se transfera de la nivelul administrației publice centrale la nivelul autorităților administrației publice locale vizează strict competențe privind implementarea politicilor/strategiilor naționale și a reglementărilor în vigoare la nivel local.

Competențele privind reglementarea, politicile și strategiile naționale, coordonarea metodologică a activității desfășurate de structurile responsabile cu exercitarea competențelor descentralizate, precum și inspecția și controlul cu privire la modalitatea în care sunt respectate prevederile legale în materie vor fi exercitate de autoritatea centrală în domeniu, în scopul aplicării unitare a politicilor şi a strategiilor naționale și ale Uniunii Europene. Astfel, autoritățile administrației publice locale vor rămâne responsabile în continuare în fața ministerului de resort, cu privire la modul de exercitare a competențelor.

În aplicarea art. 6 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, în domeniile incluse în procesul de descentralizare, competențele transferate vor fi însoțite de resursele necesare exercitării acestora, respectiv: resurse umane, financiare și materiale.

În vederea fundamentării deciziei cu privire la oportunitatea transferului competențelor de la nivelul administrației publice centrale la nivelul autorităților administrației publice locale, ministerele responsabile pentru cele opt domenii supuse procesului de descentralizare vor elabora și vor supune aprobării Guvernului analize de impact.

Ulterior aprobării acestor analize de impact și în funcție de rezultatele obținute se va decide oportunitatea elaborării proiectelor de legi sectoriale prin care se vor descentraliza competențele, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ și ale Hotărârii Guvernului nr. 139/2008.


 

Publicat Marti, 15 Octombrie 2019