Pe data de 6 octombrie 2011 Comisia Europeana a lansat spre dezbatere pachetul legislativ pentru viitoarea perioda de programare 2014 – 2020. Propunerile de regulamente vizeaza stimularea cresterii si a ocuparii fortei de munca în toata Europa, orientândinvestitiile UE catre obiectivele agendei europene pentru crestere economica si locuri de munca („Europa 2020”). Accentul pus pe un numar mai limitat de prioritati de investitii în conformitate cu aceste obiective va reprezenta elementul central al noilor contracte de parteneriat, pe care statele membre le vor încheia cu Comisia Europeana. În prezent au loc dezbateri intense la nivelul statelor membre în vederea adoptarii propunerilor pana la sfarsitul anului 2012, pentru a permite lansarea unei noi generatii de programe privind politica de coeziune în 2014.

 

Propunerile Comisiei Europene evidentiaza o mai mare importanta acordata dimensiunii teritoriale si urmaresc stimularea politicilor urbane integrate pentru a intensifica dezvoltarea urbana durabila în vederea consolidarii rolului oraselor în contextul politicii de coeziune. Sunt prezentate mai jos principalele propuneri în acest sens

  • Strategii integrate de investitii, având o abordare cu caracter strategic si holistic mai accentuat:
    Ca principiu de baza, Fondul european de dezvoltare regional (FEDR) ar trebui sa sprijine dezvoltarea urbanadurabila prin intermediul unor strategii integratecare abordeaza provocarile economice, climatice, sociale si de mediu din zonele urbane [articolul 7, alineatul (1) din propunerea de regulament privind FEDR]. Acest principiu are dublu sens: resursele ar trebui concentrate într-un mod integrat pentru a viza zonele afectate de provocari urbane specifice si, în acelasi timp, proiectele cu finantare FEDR din zonele urbane ar trebui integrate în cadrul unor obiective mai largi ale programelor. Statele membre UE ar trebui sa caute sa utilizeze Fondul social european (FSE), în sinergie cu FEDR, pentru a sustine masuri în materie de ocupare a fortei de munca, educatie, incluziune sociala si capacitate institutionala, concepute si puse în aplicare în cadrul strategiilor integrate.
  • Rezervarea finantarii pentru dezvoltarea urbana durabila integrata
    Cel putin 5 % din resursele FEDR alocate fiecarui stat membru vor fi investite în actiuni integrate în favoarea dezvoltarii urbane durabile, puse în aplicare prin intermediul instrumentului de investitii teritoriale integrate (ITI) (a se vedea mai jos), iar gestionarea si punerea în aplicare a acestora vor fi delegate oraslor [a se vedea articolul 7 alineatul (2) din propunerea de regulament privind FEDR]. Forma și intensitatea delegãrii gestionãrii orașelor pot varia în funcție de aranjamentele instituționale
    ale fiecãrui stat membru. Orasele care pun în aplicare actiuni integrate în favoarea dezvoltãrii urbane durabile, cu gestionate delegata, ar trebui sa fie incluse într-o lista care sa însoteasca contractele de parteneriat [articolul 7 alineatul (2)] si programul operational [articolul 87 alineatul (2) litera (c)]. Aceste liste sunt orientative si ar putea fi modificate în cursul perioadei de programare.
  • Platforma de dezvoltare urbana
    În baza unei liste a orașelor, elaboratã de statele membre în cadrul contractului de parteneriat, Comisia va stabili o platformã de dezvoltare urbanã, cuprinzând 300 de orașe din întreaga Europã, care va stimula un dialog la nivel european între orașe și Comisie, orientat preponderent spre politicã, în ceea ce privește dezvoltarea urbanã.
    Acesta nu este un instrument de finanțare, ci mai degrabã un mecanism destinat creșterii vizibilitãții contribuției orașelor la strategia Europa 2020 în cadrul politicii de coeziune, facilitãrii acțiunilor integrate și inovatoare pentru dezvoltarea urbanã durabilã, precum și valorificãrii rezultatelor acestora (articolul 8 din propunerea de regulament privind FEDR).
  • Acțiuni inovatoare în zonele urbane:
    În scopul încurajãrii soluțiilor noi și inovatoare în materie de dezvoltare urbanã durabilã, FEDR poate sprijini, la inițiativa Comisiei, acțiuni inovatoare în limita unui plafon de 0,2 % din contribuția totalã a FEDR. Acțiunile inovatoare în mediul urban vor consta în proiecte urbane pilot, proiecte demonstrative și studii aferente de interes european. Sfera acestora poate include toate obiectivele tematice și prioritãțile de investiții (articolul 9 din propunerea de regulament privind FEDR).
  • Un accent mai puternic pus pe dezvoltare urbanã la un nivel strategic:
    În baza orientãrilor Cadrului strategic comun (CSC), contractele de parteneriat ar trebui sã stabileascã modalitãțile de a asigura o abordare integratã a utilizãrii fondurilor CSC pentru dezvoltarea durabilã a zonelor urbane. Programele operaționale ar trebui sã stabileascã contribuția la abordarea integratã
    a dezvoltãrii teritoriale, inclusiv, dupã caz, o abordare integratã a dezvoltãrii zonelor urbane (articolele 11, 14 și 87 din propunerea de regulament de stabilire a unor dispoziții comune privind fondurile CSC 2014-2020). De asemenea, este de așteptat ca aceastã abordare a dezvoltãrii urbane sã fie puternic legatã de abordarea integratã care pune în discuție nevoile specifice ale zonelor geografice cele mai afectate de sãrãcie sau ale grupurilor țintã cele mai expuse riscului de discriminare sau excludere – astfel cum este stabilit în contractul de parteneriat și în programele operaționale.
  • Instrumente îmbunãtãțite pentru realizarea de acțiuni integrate:
    Investițiile teritoriale integrate (ITI) reprezintã un nou mod de punere în aplicare ce oferã un pachet de finanțare provenind de la mai multe axe prioritare ale unuia sau ale mai multor programe de intervenții multidimensionale și intersectoriale. ITI este un instrument ideal pentru susținerea acțiunilor integrate în zonele urbane, întrucât acesta oferã posibilitatea combinãrii finanțãrii în funcție de diferite obiective tematice, inclusiv combinarea finanțãrii provenind de la acele axe prioritare și programe operaționale sprijinite din FEDR, FSE și Fondul de coeziune (CF) (articolul 99 din propunerea de regulament de stabilire a unor dispoziții comune privind fondurile CSC 2014-2020).
  • Oportunitãți sporite privind abordarea provocãrilor urbane vizate de prioritãțile de investiții:
    Patru dintre obiectivele tematice, care vor fi sprijinite din fondurile CSC în vederea contribuirii la strategia Europa 2020 pentru o creștere inteligentã, durabilã și favorabilã incluziunii, conțin prioritãți corespunzãtoare de investiții specifice zonelor urbane (enumerate la articolul 5 din propunerea de regulament privind FEDR). Este recomandat ca orașele sã combine acțiunile sprijinite în cadrul prioritãților sectoriale de investiții specifice zonelor urbane (sã promoveze strategii pentru emisii scãzute de dioxid de carbon în zonele urbane, sã îmbunãtãțeascã mediul urban, sã promoveze mobilitatea urbanã durabilã, precum și incluziunea socialã prin sprijinirea regenerãrii fizice și economice a zonelor urbane defavorizate) și sã le încorporeze în strategia integratã de dezvoltare urbanã a orașului în vederea punerii în aplicare
    a principiului dezvoltãrii urbane integrate [articolul 7 alineatul (1) din propunerea de regulament privind FEDR]. De asemenea, acestea pot combina acțiunile respective cu alte acțiuni sprijinite din FSE în cadrul prioritãților sale de investiții (enumerate la articolul 3 din propunerea de regulament privind FSE).
  • Instrumente financiare:
    Statele membre sunt încurajate sã utilizeze în mod extensiv instrumentele financiare pentru sprijinirea dezvoltãrii urbane durabile. Sfera instrumentelor financiare este extinsã și include toate obiectivele tematice și prioritãțile de investiții și toate tipurile de beneficiari, proiecte și activitãți (articolele 32-40 din propunerea de regulament de stabilire a unor dispoziții comune privind fondurile CSC 2014-2020).
  • Crearea de rețele:
    În cadrul obiectivului de cooperare teritoriala europeana (CTE), programul de schimburi si învatare destinat oraselor va continua sa le furnizeze acestora oportunitati de creare de retele în vederea partajarii si dezvoltarii de bune practici în materie de dezvoltare urbana (articolul 2 din propunerea de regulament privind CTE).